Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Nový ročník je tady, muži zahajují Pohár turnajem ve Zlíně

19.08.2016 | Petr Matěj

Š u m p e r k - Soutěžní ročník 2016/2017 nezadržitelně klepe na dveře. První ligová střetnutí sice začnou až v polovině září, poslední srpnový víkend je ale každoročně ve znamení 1. kola Poháru České pojišťovny. A pokud šumperští muži loni cestovali do Krnova, letos je čeká cesta na Valašsko. Čtyři utkání ve dvou dnech totiž na Asper čekají ve Zlíně.



Loni byl Asper nejlepším moravským celkem, podaří se to i letos?



Účinkování Šumperku v loňském ročníku se nedá nazvat jinak než obrovským úspěchem. Muži totiž byli jediným tzv. neelitním mužstvem v osmifinálové skupině a mezi 16 nejlepšími celky byl Asper týmem z nejnižší soutěže. Konkurence tomu také odpovídala - na palubovku místního gymnázia totiž zavítali takoví velikáni jako Vítkovice či ostravské FBC. A právě duel s prvně jmenovaným znamenal prozatím nejvyšší návštěvu na florbalu v dějinách šumperského florbalu - 323 diváků vidělo skutečně špičkový tým v akci.


Díky tomu, že Šumperk absolvoval pohárovou pouť od úvodního kola a postupně vyřazoval i soupeře nasazené v pozdějších kolech a také díky ligovému koeficientu se muži stali nejlepším moravským týmem Poháru.

"Loňské veleúspěšné tažení nám letos naskytlo možnost vstoupit do Poháru až v pozdější fázi a minimálně první dvě kola by se nás netýkala. My ale bereme tuto soutěž zejména jako přípravu na ligové zápasy. Proto jsme neváhali a zvolili jsme být opět nenasazeným celkem, proto tedy jedeme na turnaj do Zlína," prozrazuje předseda oddílu Ondřej Mrázek.

Zopakovat úspěch z roku 2015 by určitě bylo husarským kouskem, takhle daleko se ale Ondřej Mrázek nedívá. "Zážitky to byly krásné a třeba se nám to jednou povede znovu, na druhou stranu nám zápasy v Poháru ubíraly sil, které nám pak chyběly v Divizi. Například po pátečním vyčerpávajícím duelu s Opavou jsme o den později jeli do Krnova, kde jsme už tak velmi kvalitnímu soupeři nemohli vzdorovat v plné síle. Je tedy třeba se na to dívat i z tohoto úhlu pohledu. Rozhodně se ale podobnému úspěchu v Poháru nebráníme."


 
První kolo a hned trio težkých soupeřů - Ostrava, Třinec a domácí Zlín



Ačkoliv Šumperk vstoupí do Poháru již v 1. kole, rozhodně jej nečekají žádní lehcí soupeři a už případný postup z tohoto turnaje je nutné brát jako úspěch.

V sobotu 27. srpna Asper zahájí turnaj proti domácímu Zlínu. Ten loni postoupil do Regionální ligy (o soutěž níž než Divize, ve které hraje Šumperk) a postupové ambice bude mít určitě i letos. Celek z Valašska se totiž opírá o bývalé hráče extraligových Otrokovic a ačkoliv bude ve vyšší soutěži nováčkem, většího favorita na postup do Divize nebude.

Zlín Lions však není nikterak neznámým soupeřem pro naše florbalisty. Oba celky se totiž paradoxně potkaly již v loňském ročníku Poháru. Tehdy to však bylo v rámci 4. kola a Asper zvítězil po obrovském boji 4:3 a slavil postup. Je tedy jasné, že favoritem letošního měření sil nebude ani jeden tým a misky vah se mohou převážit jak na jednu, tak i na druhou stranu.

Sobotní zápolení zakončí Šumperk s ostravskou Letkou. Ta je v posledních letech tradičním soupeřem, oba celky se totiž již několik let potkávají ve stejné soutěži - ať už to bylo dříve ve 3. lize či poslední dva roky v Divizi. Také v Poháru již florbalisté z obou měst zkřížily své hokejky. Ve třetím kole po výhře 9:6 postoupil náš tým. 

Na Letku se svěřencům trenéra Michala Šimy tradičně daří, ačkoliv drtivá většina zápasů bývá velice vyrovnaná. Posledních 7 vzájemných střetnutí však ovládl Asper. Podaří se vítěznou šňůru prodloužit i ve Zlíně?

Neděle pak bude ve znamení dalších dvou utkání. Také s Třincem se hráči z podhůří Jeseníku potkali v Poháru a dá se říci, že se jedná o podobného soupeře, jakým je Zlín. Také Třinec hraje nižší soutěž a také tento tým se opírá o zkušenosti hráčů, kteří dříve ve městě oceli hráli nejvyšší soutěž. Souboj z 1. kola Poháru ročníku 2015/2016 ovládl Asper poměrem 3:2.

Jedinou neznámou turnaje ve Zlíně tak budou Štěpánkovice. Tým z nižších soutěží by měl plnit roli outsidera turnaje. Právě střetnutí s tímto celkem bude posledním na turnaji. 



Letos bez Matěje či Zacha, Byvan zůstává na hostování



"Na turnaji ve Zlíně dostanou příležitost i hráči širšího kádru, včetně juniorů, které bychom chtěli co nejdříve zapracovat do prvního mužstva. Uvidíme, jak obstojí v poměrně náročné konfrontaci s těžkými soupeři," říká Mrázek. 

Ten v roli asistenta trenéra nebude moci pro letošek počítat s několika oporami. Už od půlky loňského ročníku není s týmem Petr Matěj, který doposud pobývá na Novém Zélandu a jehož návrat je plánován až po konci začínající sezóny. Řady Asperu v minulé sezóně opustil i Tomáš Zach, kterého zlákalo účinkování v 1. lize v barvách Svitav. Do florbalového důchodu se pomalu chystá také nejstarší hráč Šumperka - Jakub Gruntorád. Ten se nebude účastnit některých utkání, nicméně v případě nouze bude připravena nastoupit.


Na druhou stranu se podařilo prodloužit hostování Antonína Byvana z Mohlenice, který tak vytvoří brankářskou dvojici s Martinem Vašíčkem. "Jsme rádi, že jsme se domluvili, za což bych chtěl vedení Mohelnice poděkovat. V sezóně tak budeme mít k dispozici stejné duo jako loni. Mladé naděje Malínek s Borůvkou budou jednak stabilně chytat v juniorech, šanci pak určitě dostanou v mužském béčku," prozrazuje k situaci v brankovišti Mrázek.

Ten pak připomíná, že letos mají mladší hráči velkou šanci se ukázat. "To, že s některými nemůžeme dlouhodobě počítat, otevírá vrátka mladým. Neznamená to ale, že mají místo v sestavě jisté. Pokud na nich nebude vidět snaha zlepšovat se, budou mít smůlu. Zatím ale všichni makají na 100%."



Předběžná nominace



Vašíček, Byvan, Malínek, Borůvka - Mrázek, Šíma, Trávníček, Chladil, Zapletal, Maus, Gruntorád, Štúr, Dohnal, Pudil, Kováč, Jáně, Kamler, Hruban, Paloušek, Venouš, Mondek, Hanák, Maixner

Rozpis zápasů 1. kola Poháru České pojišťovny naleznete zde.

 
Aktuální články
Pozvánka na valnou hromadu klubu

Šumperk - Každoroční valná hromada se uskuteční v pondělí 15. května 2023 ve velkém sálu Městské knihovny Šumperk.

 
Dorostenci nadále drží nejvyšší koš 1. ligy

V neděli 29.1. odehrál A-tým dorostenců další utkání 1. ligy, kdy se ve Vsetíně střetnul s týmem Zlín Lions a domácím Vsetínem....

 
Dorostenci ve Vsetíně dvakrát zvítězili v nájezdech nad Ostravou a Vítkovicemi

První turnaj 1. ligy dorostenců v novém roce má za sebou náš A-tým dorostenců, když v sobotu 14.1.2023 vážil cestu do Vsetína, aby se zde...

 
Ženy přivezly z Ostravy 3 body
 
Muži doma podlehli Pelhřimovu
 
Muži další drama tentokrát zvládli a z Hranic dovezli 3 body
 
Asper poprvé v sezóně padl doma, body si odvezl Rožnov
 
Muži v dramatické bitvě v Kopřivnici přišli o bod těsně před koncem
 
Muži v divoké přestřelce přetlačili Petrovice
 
Muži poprvé s nulou, nad síly Asperu bylo havířovské Torpedo
 
Aktuální utkání
Muži A | neděle 06.11.2022, 15:30
9. kolo
5:6
Hranice - Šumperk
 
Muži A | Sobota 12.11.2022
10. kolo
4:7
Šumperk - Pelhřimov
 
 
© eSports s.r.o. & FbC Asper Šumperk, z.s., Šmeralova 766/4, 787 01 Šumperk, IČ 265 508 81 RSS