Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Asper se loučí se svým původním logem

20.08.2018 | Klubové sdělení

ŠumperkŠumperský florbalový klub FbC Asper Šumperk byl založen v roce 2001 pány Michalem Maroškem a Josefem Andrlem starším, počátky florbalu v Šumperku pak sahají až do roku 1996, kdy na dvou základních školách probíhaly nezávisle na sobě florbalové turnaje. Na ty v roce 1997 navázal tzv. RuMa Cup, který se hrál až do roku 2007. Oficiálně však florbal v Šumperku začal organizovaně fungovat až v roce 2001, kdy byl založen náš oddíl.

S jeho vznikem se pojí také klubové logo. To neodmyslitelně patří ke každému sportovnímu klubu a Asper není výjimkou a až do letošního roku bylo s naším oddílem spojeno původní logo, které bylo vytvořeno před 17 lety.

Asi si všichni dovedeme představit, že v době, kdy logo vznikalo, neexistovalo mnoho grafických softwarů a firem, které se grafikou zaobíraly. A když už existovaly, využití jejich služeb bylo mimo finanční možnosti Asperu. A tak byl využit snad nejdostupnější program, který máme snad všichni v počítači – malování.



Šavlozubý tygr


Dominantou našeho loga je šavlozubý tygr držící v levé tlapě florbalovou hůl, v pravé tlapě pak třímá florbalový míček v nadživotní velikosti. A proč šavlozubý tygr? Když bychom chtěli být úplně přesní, jedná se o šavlozubého tygra z rodu Smilodon. Jedná se tedy o rod, který se na Zemi objevil před 2,5 miliony let, avšak pokud byste chtěli živého tygra potkat, museli byste se vrátit alespoň do doby před zhruba 10 000 lety, kdy tato kočkovitá šelma vyhynula. Pokud byste se chtěli o rodu Smilodon dovědět více, doporučujeme Wikipedii (odkaz zde)

Pokud jste si pak mysleli, že vizuální podoba našeho šavlozubého tygra je něco, co jsme si vymysleli, pak jste také na omylu. Předlohou je totiž ilustrace Zdeňka Buriana „Smilodon a Archidiscodon“. Zdeněk Burian byl významný československý ilustrátor, který proslul paleontologickými rekonstrukcemi, a právě výše zmíněná kresba pak byla použita jako inspirace pro vytvoření našeho loga. Více o Zděnku Burianovi můžete zjistit zde.


Fors et virtus


Celá grafická podoba loga je obehnána dvojím textem. V horní části je prosté označení našeho klubu, tedy „Asper Šumperk“. Ve spodní části je pak latinský nápis „Fors et virtus“, což v překladu znamená síla a čest a důvod umístění právě tohoto textu je prostý – klub jako takový byl měl být silný, ale zároveň čestný, který ctí zásady fair-play.



Asper


No a konečně poslední „tajemná“ informace, která nepřímo s logem také souvisí. Náš klub se od založení jmenuje Asper, což je opět latinské slovíčko, které ve volném překladu lze v češtině vyjádřit jako překážka, silný, odolný, drsný či hrubý a smyslem tohoto označení je myšlenka, že Asper Šumperk by měl být překážkou pro všechny soupeře.

Tolik k původu našeho stávajícího loga, které bude od sezóny 2018/2019 nahrazeno logem novým. To však ale bude vycházet v mnoha ohledech z našeho původního loga.

 
Aktuální články
Pozvánka na valnou hromadu klubu

Šumperk - Každoroční valná hromada se uskuteční v pondělí 15. května 2023 ve velkém sálu Městské knihovny Šumperk.

 
Dorostenci nadále drží nejvyšší koš 1. ligy

V neděli 29.1. odehrál A-tým dorostenců další utkání 1. ligy, kdy se ve Vsetíně střetnul s týmem Zlín Lions a domácím Vsetínem....

 
Dorostenci ve Vsetíně dvakrát zvítězili v nájezdech nad Ostravou a Vítkovicemi

První turnaj 1. ligy dorostenců v novém roce má za sebou náš A-tým dorostenců, když v sobotu 14.1.2023 vážil cestu do Vsetína, aby se zde...

 
Ženy přivezly z Ostravy 3 body
 
Muži doma podlehli Pelhřimovu
 
Muži další drama tentokrát zvládli a z Hranic dovezli 3 body
 
Asper poprvé v sezóně padl doma, body si odvezl Rožnov
 
Muži v dramatické bitvě v Kopřivnici přišli o bod těsně před koncem
 
Muži v divoké přestřelce přetlačili Petrovice
 
Muži poprvé s nulou, nad síly Asperu bylo havířovské Torpedo
 
Aktuální utkání
Muži A | neděle 06.11.2022, 15:30
9. kolo
5:6
Hranice - Šumperk
 
Muži A | Sobota 12.11.2022
10. kolo
4:7
Šumperk - Pelhřimov
 
 
© eSports s.r.o. & FbC Asper Šumperk, z.s., Šmeralova 766/4, 787 01 Šumperk, IČ 265 508 81 RSS